Nu är Windows 8 här

Nu är Windows 8 här

Microsofts nya operativsystem Windows 8 är nu lanserat. Fylld med nya funktioner och finesser. Frågorna angående Windows 8 är många. Här kommer några av svaren.

Mycket har förändrats sedan Windows 7 lanserades för tre år sen. Då fanns inga surfplattor och smarta mobiltelefoner var fortfarande ovanliga. Nu 2012 är de flesta vana vid pekskärm och Windows 8 har självklart stöd för detta. En förutsättning är att även datorns hårdvara har stöd för pekskärm. Windows 8 fungerar lika bra på kraftfulla stationära datorer som på tunna surfplattor. Microsoft hoppas därför kunna ta tillbaka initiativet från Apple iPad, som hittills har dominerat marknaden för surfplattor. Den närmaste tiden räknar vi med att det kommer en rad olika lanseringar av surfplattor och nya datorer med Windows 8. Vi kommer självklart hänga med i den här utvecklingen för att kunna ge er som kund bästa möjliga rådgivning.

Gränssnittet är helt nytt och många är oroliga att de inte ska känna igen sig. Detta har Microsoft löst genom att man kan välja att köra det så kallade Desktop-läget. Då är skillnaden på utseendet mot Windows 7 väldigt liten. Om du vill använda det nya gränssnittet så hittar du allt som tidigare låg under den gamla Start-knappen på din nya Start-sida istället. Här hittar alla program och det är här du kan göra sökningar. Till skillnad från Desktop-läget är Start-sidan helt anpassad för pek¬skärm. Med dessa olika alternativ skulle man kunna säga att Windows 8 är två operativsystem: Desktop för traditionella datorer och Start-sidan för pekskärm.

En stor nyhet i Windows 8 är att det går att installera appar. På liknande sätt som i din smartphone går det alltså att installera små¬program direkt från den inbyggda butiken som heter Store. Tack vare ett gemensamt gränssnitt är det enkelt och tryggt att installera program. Precis som i din smartphone så kostar vissa appar pengar och vissa är gratis.

Om du idag har Windows 7 eller Windows Vista installerat på din dator är det inga problem att uppgradera till Windows 8. Systemkraven är de samma som de tidigare versionerna av Windows. Dina gamla program och externa hårdvara ska enligt Microsoft fungera på samma sätt som Windows 7 om du använder Desktop-läget. Undantag kan vara om din externa hårdvara endast har drivrutiner som är gjorda för Windows XP.

Önskar ni ytterligare information kring Windows 8 eller de nya datorerna som är anpassade för operativsystemet är ni välkomna att kontakta vår säljavdelning på 0322-67 10 70 eller order@candidator.se.