skapar du affärsnytta med rätt IT-lösningar

Lägre kostnader i all ära, men hur billig är egentligen en IT-lösning som inte ger affärsnytta? Inte så värst, faktiskt!

I diskussion med kunder möter vi ofta VD:ar som vill hitta snabba lösningar till ett så lågt pris som möjligt. En kombination som sällan är synonym med att ge den bästa lösningen för det faktiska behovet. Precis som när du köper ett par budgetskor får du ofta det du betalar för när du väljer en billigare IT-lösning. Troligtvis är lösningen mindre i omfattning, kortsiktig i sin utformning och mer av en “quick fix” än något som ger er avkastning över tid. Kanske helt rätt för vissa bolag, men troligtvis inte en investering som ger affärsnytta.

 

Vilka IT-lösningar ger affärsnytta?

Det här varierar självklart efter bransch och behov, men det finns ett par lösningar som kan ge direkt affärsnytta för de flesta bolag. Exempel på detta är:

●     Standardiserade klienter

●     Molnlösningar för kommunikation och fildelning

●     Mjukvara för personalfrågor

 

Gemensamt för dessa tre exempel är den transparens som dessa bidrar med. Utöver att effektivisera verksamheten blir de alla en viktig del i att göra er kommunikation, onboarding, och fildelning mer sömlös. Något som i sin tur leder till att arbetet upplevs som mindre krångligt, utan störningar i IT-miljön.

Slutsatsen vi kan dra från detta är enkel. En arbetsdag som flyter på utan störningar, med snabba uppstarter och okomplicerad kommunikation leder till mer nöjda medarbetare, som troligtvis också gör ett bättre jobb. På så vis ökar även affärsnyttan både direkt – men även indirekt och över tid.

 

Stegen till affärsnytta

För att uppnå affärsnytta krävs det mer än ett behov och en vilja till att lösa det – snabbt. Det krävs eftertanke, en behovsanalys och många gånger ett professionellt bollplank som kan vägleda er mellan olika lösningar. Affärsnyttan uppnås ibland direkt, men målsättningen bör alltid vara att finna en långsiktig väg som ger avkastning över tid och hjälper er att utvecklas som bolag.

Ett exempel där man kan skapa en snabb affärsnytta är synkronisering av företagets filer. Candidator jobbar bland annat med Microsofts produkter och för många av våra kunder är Office 365 ett naturligt val av verktyg. Med funktioner som OneDrive och Sharepoint Online finns stora möjligheter att förenkla arbetet för både fast stationerad personal och personal på resande fot. Möjligheterna med Microsoft Azure gör det också möjligt att skapa smarta filsynkroniseringar med hög säkerhet och låga kostnader.


Är du intresserad av att veta med om digitalisering? Hämta då vår kostnadsfria guide "Så digitaliserar du organisationen – våra två bästa tips!".