Med Candidators mobilitet flyttade Jan till Brasilien!

Jan Persson har jobbat på Candidator i 2 år och för en månad sedan ändrades hans arbetssituation helt, främst är det den fysiska arbetsplatsen som ser annorlunda ut. Jan flyttade nämligen till Brasilien! Nej det är ingen servicegrupp vi döpt till Brasilien som Jan flyttat till, utan till landet som är mer solsäkert än Sverige.

Först måste vi säga stort grattis på födelsedagen, du fyllde 40 år i januari. Hur firade du det?

-Tack! Jag firade med ett restaurangbesök med min flickvän och hennes familj här i Brasilien, och glasstårta hemma hos oss efteråt!


Jan Persson jobbar i Amsterdamgruppen, gruppen som har fokus på lokala kunder i Alingsås och som arbetar med hela IT-miljön hos företag. Jan är en av fem i gruppen och arbetar som supporttekniker med mycket kundkontakt. Han arbetar med att sätta upp IT-lösningar för kunder och hjälper till med deras problem inom IT, uppgifterna varierar mycket beroende på vad kunderna hör av sig kring.

Det är till Lencois Paulista, 30 mil från Sao Paulo i Brasilien som Jan flyttat och kommer att arbeta därifrån i total 6 månader. Hur kommer det sig att du har flyttat till Brasilien?

- Det är ett test att flytta hit. Min flickvän bor här och vi har inte tagit beslut om jag ska flytta hit permanent eller om hon ska flytta till Sverige, så jag ska testa bo här i 6 månader nu.


Det var inte helt självklart att ta med sig jobbet och flytta till Brasilien, men efter att ha diskuterat möjligheterna och vilka arbetsuppgifter Jan skulle kunna ta med sig fick han klartecken av sin chef. Vad har du för arbetsuppgifter nu?

-Jag har inte ändrat så mycket på arbetsuppgifterna, skillnaden är egentligen bara att jag sitter i Brasilien. Jag har nästan lika mycket kontakt med kunder som när jag var hemma, förutom att jag inte kan åka ut till dem. Jag får hjälp av mina kollegor med on-site jobb som behöver göras på plats hos kund. Det fungerar väldigt bra att jobba härifrån.  


Vart Jan sitter och arbetar varierar mellan två ställen, det är antingen vid skrivbordet hemma i lägenheten eller så delar han rum med flickvännen på hennes arbetsplats. Vad är den stora skillnaden från hemma?

-Det är att infrastrukturen här inte alltid är att lita på. Man vet aldrig riktigt när man kommer fram till kontoret. Men den stora svårigheten här är språket, jag är inte så bra på portugisiska så jag förlitar mig på min flickvän.


Vi på Candidator kan ju hjälpa våra kunder att skapa ett mobilt och flexibelt kontor. Har du något tips till dem som vill kunna arbeta från jordens alla hörn, vad är det viktigaste att tänka på?

-Det man behöver är en internetuppkoppling som klarar av det mobila kontorets trafik. Sedan är det bra att ha en VPN-lösning så att man kan känna sig säker. Man behöver inte alls vara teknisk för att få det att fungera. Så länge man vet hur man kopplar upp sig på internet, om det är via trådlöst eller trådat nätverk, så kör man bara ett program till som gör att man kommer åt sitt kontor. Personligen tycker jag också det är bra att ha en laptop med en större skärm när man är på resande fot och inte har med sig sina externa skärmar. 


Och till den stora frågan, har ni hunnit känna efter om ni kommer att bosätta er i Brasilien eller i Sverige?

-Jag tror inte att jag blir kvar här, även om vädret är underbart. Som det ser ut nu så kommer jag tillbaka till Sverige och efter en stund kommer min flickvän.